lördag 7 juli 2007

guatemala fucking city

efter en lang rolig barrunda igar, vaknade vi idag inte allt for pigga men bestamde oss anda att folja vara planer och ge oss av for att kolla in laget i Guatemala city. Guatemalas beryktade huvudstad. resan borjade inte allt for bra eftersom killen pa turistbyran lurade oss att ta fel buss, vilket blev en timmes omvag. inte jattekul att sta en timme extra pa en skakig chickenbus nar man mar pyton. jag hatar bussarna har. de kanns livsfarliga. for det forsta stannar de inte riktigt utan man maste vinka in dem till trottoaren och sa maste man typ hoppa pa och av i farten. kanns stressande. for det andra ar det alltid overfullt till bredden och man star typ och trycker sig mot frammande manniskor. man far pressa sig igenom den smala gangen nar man vill ut och in och finns det sittplats maste man dela satet som bara ar avsett for tva skolbarn(det ar gamla skolbussar) med tva andra vuxna, vilket ofta resulterar i att man balanserar med halva arslet ute i gangen. dem kommer jag verkligen inte sakna...

nar vi kom var det forsta vi gjorde att ta en taxi till ett utomhusmuseum 4 km utanfor stan, dar det finns arkeologiska utgravningar av en gammal mayastad, som var en av de forsta viktiga staderna i regionen. nar vi kom fram var vi dock trotta och pa daligt humor efter den langa resan och det blev inte battre av att guatemaleser bara behovde betala 2 quetzales medan intradet for oss utlanningar var 25. sen var skyltarna pa svarbegriplig spanska sa det var inte jattelatt att lista ut vad som stod heller. val tillbaka i stan igen efter en 40 min pa en jobbig buss var det dags att ata, men att hitta matstalle var inte det lattaste.
dagens forsta(och enda) positiva handelse var ifs att stallet vi hittade var valdigt bra och att maten var valdigt god. (forst sparrissoppa for bara 10 quetzales och sen fisk i agg med sallad och ris till) klockan hann dock bli ratt mycket nar vi atit klart och for att slippa stressa tillbaka och spenderar ytterligare tid idag pa att sitta pa jobbiga bussar beslutade vi oss for att stanna en natt och tog in pa ett hotell vi strax ska bege oss till.

hann inte med sa varst mycket sighseeing idag. gick pa den gigantiska marknaden med all varldens skitprylar som aldrig tog slut och sen drack vi ackligt blaskkaffe pa ett ackligt kafe med servitorer som hanade oss for en grej vi ville gora.

den har stan toppar min lista pa den mest omysiga ackliga jobbiga och ljudliga stad jag varit i och hit kommer jag aldrig atervanda igen. stinker ackliga lukter overallt och allt ar hysteriskt sa bankok raknas som lugnt i jamforelse. kollade in en kyrka men inte ens dar var det lugnt..
imorgon tankte vi hinna se det enorma palatset som diktatorn Jorge Ubico(1931-44) lat bygga, sen kanske zoot ocksa som ska vara valdigt vackert innan vi sticker fran detta rovhal.
jag hatar guatemala city!